Εκδηλώσεις - Δράσεις:
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων υποδέχθηκε στην αυλή της το ΤΕΤΡΑΗΧΟ.
Ένας μουσικός «διάλογος» που μας ταξιδέψε σε μελωδίες του Μάρκου Βαμβακάρη και του Ennio Morricone, από τη Θράκη ως την Κρήτη, από την Κισσαμίτικη παράδοση έως τον jazz αυτοσχεδιασμό.
Αγαπημένες μελωδίες σε εναλλακτικό στυλ από τέσσερις σπουδαίους καλλιτέχνες:
Μάρκος Ρενιέρης (βιολί)
Μαρία Μανουσάκη (βιολί)
Μιχάλης Λουφαρδάκης (βιολί)
Κυριάκος Σταυριανουδάκης (λαούτο)
Αφήγηση Κρητικού Παραμυθιού
Ο Νίκος Μπλαζάκης, ήρθε στην αυλή της "Λαϊκής Βιβλιοθήκης" σε μια μαγευτικκή παράσταση με Κρητικά Παραμύθια στις
Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους!
Την αφήγηση συνόδευσαν με μουσική,
ο Λευτέρης Παναγιωτάκης (βιολί) και
ο Σπύρος Παναγιωτάκης (λαούτο)
μουσική παράσταση για μικρούς και μεγάλους
Η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, γνωστή στο παιδικό κοινό μέσα από τις παραστάσεις, τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τα βιβλία της και ο καταξιωμένος τραγουδοποιός Λεωνίδας Μαριδάκης συναντήθηκαν επί σκηνής για μια παράσταση σαν συναυλία. Σήκωσαν πανιά και μας ταξίδεψαν σε μια υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά.
Λαϊκά παραμύθια, αγαπημένα τραγούδια με άρωμα καλοκαιριού και διαδραστικά παιχνίδια σε μια απολαυστική μουσική παράσταση για κάθε ηλικία.
Ενδεικτικά, στην παράσταση ακούστηκαν τραγούδια των Μ. Χατζηδάκι, Γ. Χατζηπιερή, Δ. Σαββόπουλου, Β. Τσιτσάνη, Λ. Μαριδάκη καθώς και παραδοσιακά κομμάτια.
Κιθάρα, τραγούδι: Λεωνίδας Μαριδάκης
Αφήγηση, τραγούδι: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
To ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΡΟΥΜΑΤΩΝ διοργανώσε συναυλία με τους Χαΐνηδες.
Μια κολεκτίβα αληθινής τέχνης για πάνω από τρείς δεκαετίες. Μια διαδρομή αψεγάδιαστου ήθους και απόλυτης συνέπειας. Μια συλλογικότητα που τολμά να πεθαίνει και να ανασταίνεται. Μια ομάδα που εξελίσσεται διαρκώς, ρισκάρει και πειραματίζεται. Μια ανεξάρτητη φωνή, που δε φοβάται να μιλήσει όταν όλοι οι άλλοι σιωπούν. Μια (άνευ προηγουμένου στα ελληνικά χρονικά) πολυσχιδής παρουσία: συναυλίες, πανηγύρια, θεατρικές-χορευτικές παραστάσεις, δίσκοι, βιβλία, κόμικς, αρθρογραφία.
Συμμετήχαν:
Δημήτρης Αποστολάκης, Μιχάλης Γαλάνης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Peter Jaques, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Νικόπουλος και Αγγελική Σύρκου.
Ηχοληψία: Δημήτρης Χατζάκης
Την Πέμπτη 15/6 στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων Παλαιών Ρουματων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από το από ΕΚΑΒ Χανίων παρουσίαση της χρήσης απινιδωτη και χορηγηθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων και ο Δήμος Πλατανιά διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ο Τόπος και οι Άνθρωποί του”, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Παλαιών Ρουμάτων του Δήμου Πλατανιά.
Πρόκειται για μια έκθεση που αποτυπώνει μέσα από τον φωτογραφικό φακό, πρόσωπα και γεγονότα των Παλαιών Ρουμάτων, την ιστορία και τις κοινωνικές δραστηριότητες των ανθρώπων τους, στο τότε και στο τώρα, με στόχο να διατηρήσει ζωντανά ήθη και έθιμα και να προβάλλει τη δράση όσων με επιμονή και πολλή προσπάθεια συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της κοινωνίας των Παλαιών Ρουμάτων.
Ο σκοπός της έκθεσης είναι να αναδειξει μορφές χωριανών κυρίως από το παρελθόν, να δείξει ιστορίες μέσα από την φωτογραφία που κινδυνεύουν να χαθούν, να ξυπνήσει αναμνήσεις για αγαπημένα πρόσωπα και ξεχασμένα επαγγέλματα, να φρεσκάρει τον πολιτισμό του τόπου με εικόνες παλαιών χορευτών λαϊκών οργανοπαιχτών , τραγουδιστών ριζίτικου τραγουδιού, να διατηρήσει έθιμα και παραδόσεις ,να παρουσιάσει βιοπαλαιστές, διανοουμένους ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, οπλαρχηγούς...”
Ένα πατροπαράδοτο έθιμο ετών, το κάψιμο του Ιούδα, αναβίωσε το βράδυ του Μ. Σαββάτου στην πλατεία Παλαιών Ρουμάτων.
Την αναβίωση του παλαιού πασχαλιάτικου εθίμου την βραδιά της Αναστάσεως διοργανώσε το Σωματείο Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων.
Η εκδήλωση περιλάμβανε, τη Φρούρηση του Ιούδα, το κλέψιμο γειτονικού Ιούδα (από γειτονική ενορία), απόκρουση κλεψίματος Ρουματιανού Ιούδα και κάψιμο. Στο τέλος προσφέρθηκαν παραδοσιακά, πασχαλιάτικα καλιτσούνια και ντόπιο κρασί.
Μέχρι και την δεκαετία του ’70 το έθιμο αυτό τηρούνταν από τους νέους του χωριού που “έκλεβαν” τους Ιούδες από χωριά των γειτονικών ενοριών Φωτακάδο, Κεχρές (ήταν τότε ξεχωριστή ενορία) και έκαιγαν τα ομοιώματα στην πλατεία των Παλαιών Ρουμάτων.
Το έθιμο σταμάτησε μόνο επί Χούντας που απαγόρεψε την τέλεση του. Όταν η Χούντα έφυγε οι Ρουμαθιανοί όχι μόνο συνέχισαν το έθιμο αλλά αντί ενός έστησαν επτά κεφάλια Ιούδα (όσα τα χρόνια της επταετίας των συνταγματαρχών) και τα έκαψαν συμβολικά στην πλατεία του χωριού.
Από τότε το έθιμο ατόνησε και παρόλο που τηρούνταν κάθε χρόνο, απλοποιήθηκε μιας και οι νέοι του χωριού λιγόστευαν. Φέτος, το έθιμο ζωντανέψε ξανά στην πλατεία των Παλαιών Ρουμάτων.
Στη βιβλιοθήκη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουματων γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου με " παιχνίδια με τις λέξεις». Ευχαριστούμε την κ. Πενταρακη για τον καταπληκτικό τρόπο με τον οποίο ενέπνευσε τα παιδιά να γίνουν συγγραφείς ενός μικρού παιδικού βιβλίου στη διάρκεια της εκδήλωσης. Επίσης ευχαριστούμε την κ Λουπακη Αντιδήμαρχο πολιτισμού του Δήμου Πλατανιά για την συμβολή της στη δημιουργία της εκδήλωσης.
Tο Σωματείο Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων υποδέχτηκαν σήμερα, Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Παπαδεράκης.
Τα μέλη του Σωματείου έψαλλαν τα κρητικά παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων, ενώ έπαιξαν και κρητικούς σκοπούς, με συνοδεία βιολιών, λαούτου και λύρας.
Στη συνέχεια προσφέρθηκαν κεράσματα, και ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους επισκέπτες για την εορταστική τους παρουσία και ευχήθηκε σε όλους καλά Χριστούγεννα και χαρούμενο το Νέο Έτος, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία.
Σε μια σημαντική ενέργεια προχώρησαν οι κάτοικοι των Παλαιών Ρουμάτων.
Έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων» Εμμανουήλ Μπομπολάκη, ιατρού, όπως και των υπολοίπων μελών πραγματοποιήθηκε επίδειξη της λειτουργίας συσκευής απινιδωτή που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα διαθέσιμος στο χωριό και στον οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι κάτοικοι της περιοχής.
Πρόκειται για μια συσκευή απλή στη χρήση της που δύναται να αποδειχθεί σωτήρια σε περιπτώσεις αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής. Στη συνέχεια ακολούθησε πρακτική εξάσκηση στη λειτουργία του απινιδωτή. Τη διαδικασία παρακολούθησαν κάτοικοι του χωριού καθώς και των διπλανών χωριών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αγορά του απινιδωτή πραγματοποιήθηκε χάρη στην συμμετοχή και την ανιδιοτελή προσφορά όλων των κατοίκων των Παλαιών Ρουμάτων.
Μετά το πέρας της εκπαίδευσης ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία επισημάνθηκε η σημασία της ύπαρξης τέτοιων συσκευών σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία, ιδιαίτερα για την περίπτωση ορεινών περιοχών που βρίσκονται μακριά από δομές υγείας.
Προς αυτή την κατεύθυνση καθοριστική θα ήταν η συμμετοχή τοπικών αρχών και άλλων φορέων.
Που θα μας βρείτε